Prof. Dr. HÜSEYİN ARSLAN

İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı

Dr. Arslan (IEEE Fellow, NAI Fellow, IEEE Distinguished Lecturer, Member of Turkish Academy of Science) lisans derecesini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1994 ve 1998 yıllarında Southern Methodist Üniversitesi (SMU)'nden almıştır. Ocak 1998'den Ağustos 2002'ye kadar Ericsson araştırma grubunda 2G ve 3G kablosuz iletişim sistemleri ile ilgili çeşitli projelerde yer almıştır.  Ağustos 2002 - Ağustos 2022 tarihleri arasında Güney Florida Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde Profesör olarak görev yapmıştır. Aralık 2013'te Mühendislik Fakültesi'ni kurmak üzere İstanbul Medipol Üniversitesi'ne katılmıştır ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, aralarında Anritsu Company, Savronik Inc. ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun da bulunduğu çeşitli şirket ve kurumlarda yarı zamanlı danışman olarak çalışmıştır.  Dr. Arslan, Türk Telekom ekipman sağlayıcısı olan ULAK Haberleşme Şirketi'nin kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca Tübitak Bilim Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.  Mayıs 2021'den bu yana, Türkiye'nin en büyük hücresel operatörü olan ve aynı zamanda Ukrayna, Belarus ve Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Turkcell'in Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Dr. Arslan'ın araştırma alanları, ağ uyarlanabilirliği ve Hizmet Kalitesi (QoS) kontrolü için çapraz katman tasarımı ile fiziksel ve orta erişim katmanlarında gelişmiş sinyal işleme teknikleriyle ilgilidir. Hücresel radyo, kablosuz PAN/LAN/MAN'lar, sabit kablosuz erişim, havacılık ağları, su altı ağları, in vivo ağlar ve kablosuz sensör ağları dahil olmak üzere birçok kablosuz teknolojiyle ilgilenmektedir. Mevcut araştırma alanları 5G ve ötesi radyo erişim teknolojileri, fiziksel katman güvenliği, girişim yönetimi (kaçınma, farkındalık ve iptal), bilişsel radyo, küçük hücreler, UWB, çok taşıyıcılı kablosuz teknolojiler, dinamik spektrum erişimi, heterojen ağlarda birlikte var olma sorunları, havacılık (Yüksek İrtifa Platformu) iletişimi, in vivo kanal modelleme ve sistem tasarımı ve su altı akustik iletişimidir. Çeşitli IEEE konferanslarında teknik program komitesi başkanı, teknik program komitesi üyesi, oturum ve sempozyum organizatörü ve çalıştay başkanı olarak görev yapmıştır. Halen IEEE Surveys and Tutorials ve Sensors Journal yayın kurulu üyesidir. Ayrıca IEEE Transactions on Communications, IEEE Transactions on Cognitive Communications and Networking (TCCN), Elsevier Physical Communication Journal, Hindawi Journal of Electrical and Computer Engineering ve Wiley Wireless Communication and Mobile Computing Journal dergilerinde yayın kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Dr. Arslan çeşitli alanlarda bilimsel katkılarda bulunmuş ve araştırmaları 57 yayınlanmış patent ve 80'den fazla bekleyen patent, 51 kitap bölümü, 3 düzenlenmiş kitap ve bir ders kitabı, 200'den fazla hakemli dergi makalesi (çoğunlukla IEEE dergileri) ve 260'tan fazla hakemli IEEE konferans makalesi oluşturmuştur. Kablosuz iletişim alanındaki çalışmaları 20.000'den fazla atıf ve 57'lik bir Google scholar H-indeksi sağlamıştır. Kablosuz iletişim alanındaki üstün katkıları, meslektaşları tarafından IEEE Fellow unvanına yükseltilerek takdir edilmiştir. Dr. Arslan'ın yeni ve gelecek nesil kablosuz iletişim sistemleri (örneğin 5G ve 6G) için dalga biçimi tasarımı ve bilişsel radyolar üzerine yaptığı araştırmalar ve aldığı patentler, kablosuz iletişim şirketleri, standart kuruluşları ve araştırmacı meslektaşları tarafından son derece yüksek düzeyde ilgi görmüştür.  Yenilikçi ve yaratıcı araştırma yaklaşımlarının bir sonucu olarak, Ulusal Mucitler Akademisi Üyesi olarak seçilmiştir. Ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi asli üyeliğine seçilmiştir.

Dr. Arslan, araştırma faaliyetlerinin yanı sıra kablosuz iletişim eğitimine de önemli katkılarda bulunmuştur. Araştırmalarının sonuçlarını eğitime entegre ederek birçok prestijli eğitim dergisi ve konferans makalesi geliştirmiştir. Ayrıca, en modern test ve ölçüm ekipmanlarıyla kablosuz iletişim sisteminin sadece teorik değil pratik yönlerini de öğretebildiği benzersiz bir "Kablosuz Sistemler Laboratuvarı" kursu (Ulusal Bilim Vakfı ve Agilent teknolojileri tarafından finanse edilmiştir) geliştirmiştir. Dr. Arslan, öğrenciler arasında etkili bir akademisyen olarak tanınması nedeniyle çok sayıda öğretim ödülü ile onurlandırılmıştır. Bugüne kadar 27 doktora ve 24 yüksek lisans öğrencisi mezun etmiştir. Öğrencileri çok sayıda ödül almış ve dünyanın dört bir yanındaki en iyi üniversitelerde ve önemli sanayi şirketlerinde iş bulmuşlardır.